Heat Consult Tzummarum
Voordeel van groot
dakoppervlak!
Niet alleen de winning van gas geeft problemen, er is nog een grondstof die voor problemen zorgt in Noord-Nederland: zout. In het Friese Harlingen, waar een zoutfabriek staat, wordt ernaar geboord. Hierdoor verzakt en verzilt de bodem. Voor melkveehouders heeft verzilting van de bodem soms grote gevolgen. Zo ook voor de familie Dijkstra uit Oosterbierum, een melkveehouder met 90 stuks melkvee. Deze boer kreeg de mogelijkheid met subsidie vanuit de provincie te verhuizen naar Tzum. Aangezien er nog opvolging aanwezig is binnen de familie is dit een weloverwogen keuze.
Er werd een bestaand bedrijf overgenomen. De stal werd volledig afgebroken en opnieuw opgebouwd. Voor de installatie kwam Johan Molenmaker van Heat Consult al gauw in beeld. Heat Consult uit Tzummarum is een dynamisch bedrijf wat in 2008 is gestart door Johan Molenmaker. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd op het gebied van verwarming en installatietechniek. Dit voor zowel woningen als bedrijfspanden. Heat Consult biedt advies, verkoop, montage, service en onderhoud van de meest verscheidene technische installaties.
Zonnepanelen zijn een interessante oplossing voor agrariërs omdat zij grootverbruikers zijn van energie. De zonnepanelen bieden een manier om direct te besparen op energiekosten. De voordelen van zonnepanelen zijn dat agrariërs vaak veel panelen kwijt kunnen op staldaken, dat daardoor de kosten van het totale systeem relatief laag zijn, dat de panelen lang mee gaan, dat de terugverdientijd kort is en bovendien ontvangen zij ook een interessant belastingvoordeel.
Harm Jansen, accountmanager van Thermo-Noord, en Johan Molenmaker hebben samen een “klik”. Deze klik is de basis van het zaken doen. Door Harm zijn ervaring met PV panelen werd er snel geschakeld; de eerste calculatie begon met 30 panelen maar groeide al gauw uit naar 160 panelen. Leverancier DGE en binnendienst medewerker Otte Adema maakte een goede calculatie. Na akkoord werden de PV panelen naar tevredenheid geleverd en gemonteerd. Heat Consult heeft de panelen in twee delen gemonteerd zodat men geen last heeft van de schaduwwerking van de voersilo’s. 160 panelen met elk een opbrengst van 260 Wp maakt een gemiddelde opbrengst van 39.723 kWh (op basis van gemiddeld 1.550 zonuren per jaar). Dit ligt boven het jaarverbruik van de familie Dijkstra, zodat er ook aan het net teruggeleverd kan worden. Een mooi duurzaam begin voor de toekomstige opvolger van de boerderij.
Weer zo’n prachtig project van Harm Jansen. Zo ziet u, ThermoNoord is van alle markten thuis als het gaat om duurzame oplossingen.
“Zonnepanelen zijn een interessante oplossing voor agrariërs omdat zij grootverbruikers zijn van energie”