Project Bosveld Almere-Oosterwold
Pioniers in de polder geholpen
door warmtepomp pionier
Almere – Oosterwold, een agrarisch gebied tussen Almere en Zeewolde, is een unieke woon- en werkgebied in Nederland. De inrichting ervan wordt geheel aan eigen initiatief overgelaten. Iedereen mag op elke plek een kavel uitzoeken en zelf beslissen over de woning, riolering, wegen en paden. Zo ook het project Bosveld op een stuk grond van 11.000 vierkante meter waar negen geschakelde woningen zijn neergezet.
Bosveld is een woon- en werkgemeenschap waar de bewoners nog echte buren zijn. Een naam die staat voor groen, duurzaamheid en betrokken inwoners. Bosveld is zelfvoorzienend waar verwacht wordt dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Het agrarische karakter van het landschap blijft, groente en fruit worden verbouwd op eigen grond. Er is geen riool maar het afvalwater wordt gezuiverd in een helofytenfilter. Dit is een filter van riet en zandlagen. De woningen en werkplekken worden zo gebouwd dat ze optimaal gebruik maken van de zon op het zuiden zodat er weinig gestookt hoeft te worden in de winter. In plaats van een gasaansluiting is gekozen voor alternatieve vormen van verwarming.
Het ontwerp van de woningen oogt simpel. De negen woningen vormen samen een langgerekt bouwblok met een verhoogde vloer. De vloer, wanden en het dak worden op dezelfde manier opgebouwd zodat zo min mogelijk bouwdelen en materialen nodig zijn. De lengte moet het formaat van de kavel en de weidsheid van het landschap benadrukken.
Om alle toekomstige bewoners te adviseren hoe binnen het bouwconcept om te gaan met gasloos verwarmen werd Cees Besseling van Sixways Wognum ingevlogen. Sixways BV is een adviesbureau, gespecialiseerd in het begeleiden en uitvoeren van duurzame energie oplossingen. Cees is één van de eerste pioniers met warmtepomptechnieken en al meer dan 20 jaar actief, met recht een autoriteit op dit gebied. Het bedrijf Sixways wat hij samen leid met zijn zoon Hayo, heeft zich onder andere gespecialiseerd in ventilatievloeren en aardwarmte oplossingen zoals warmtewisselaar heipalen.
Deze kleinschalige woningen van 160m2 – 120m2 lenen zich bij uitstek voor een Duo warmtepomp in combinatie met lage temperatuur verwarming door middel van vloerverwarming. Er werd tijdens de bouw onder het huis een verticale bron geslagen. Toen het aankwam op de keuze van het fabricaat was de grootste eis van de bewoners het geluidsniveau zo laag mogelijk te houden. Voor Cees is er maar één fabricaat dat hiervoor in aanmerking komt, Alpha Innotec.
De Alpha Innotec Alterra brine/water combiwarmtepomp type WZSV is bijzonder geschikt voor nieuwbouw en heeft niet meer oppervlak nodig dan een diepvrieskast. In de compacte toestellen bevindt zich alles wat nodig is voor verwarmen, koelen en het bereiden van warm tapwater. Een buffervat voor warm tapwater met een inhoud van 180 liter is geïntegreerd en zorgt op ieder tijdstip van de dag voor voldoende warm water. Het toestel kan flexibel worden opgesteld, aangezien alle aansluitingen zich boven op het toestel bevinden en alle instellingen aan de voorkant van het toestel kunnen worden uitgevoerd. Een prachtige all-in-one oplossing voor de bewoners.
Samen met Roelof Vallinga van Nathan Systems en John Caspari van ThermoNoord De Goorn werd er snel geschakeld en zijn 3 van de 9 woningen uitgevoerd met een Alpha Innotec Alterra warmtepomp. Weer zo’n mooie driehoek tussen adviseur/ installateur, leverancier en groothandel. Terwijl de bewoners hun casco woning nog vol aan het verbouwen zijn, doet de warmtepomp stilletjes haar werk.
Prachtig om te zien hoe een warmtepomp pionier de woonpioniers in de polder duurzaam bijstaat.
“Iedereen mag op elke plek een kavel uitzoeken en zelf beslissen over de woning, riolering, wegen en paden”