Geen gebakken lucht bij Pizzeria Modena
“Niet de strijd om de grote projecten maar op zoek naar de individuele oplossingen.”
Harm Jansen is accountmanager regio Noord Friesland voor ThermoNoord Gorredijk. Bij één van zijn reguliere bezoeken aan Sido Visbeek van FDB Techniek B.V. uit Sint Annaparochie komt terloops het project van Pizzeria Modena op tafel. Deze pizzeria is uit haar jasje gegroeid en is voornemens naast het oude pand een nieuwe pizzeria te open. Vooral hoe de benodigde ventilatievoorzieningen in een horeca gelegenheid verwezenlijkt kunnen worden is het gespreksonderwerp. Ideeën worden uitgewisseld en het project wordt door Harm bij ThermoNoord op de binnendienst besproken met productspecialist Koos van Beek. Als het gaat om ventilatie oplossingen voor de utiliteit is Koos onze man. De Drank- en Horecawet stelt een aantal eisen aan de inrichting van een horeca bedrijf. Waaronder de ventilatie eisen van een luchtverversingscapaciteit van 3,8 x 10-3 m3/s per m2 vloeroppervlakte. Met dit als leidraad wordt er voor de pizzeria een systeem ontworpen.
Voor de unit wordt er gekozen voor een Wolf Comfort-Compact WTW unit type CKL. Dit is een gecombineerde compacte toe- en afvoerunit met geïntegreerde warmteterugwinning doormiddel van een hoogrendement tegenstroomplatenwisselaar (zeewaterbestendig aluminium) met een rendement tot over 90%. Wolf is al jaren een grote speler op de markt van luchtbehandelingkasten en WTW utiliteit units. Hierbij zijn factoren als kwaliteit, prijs en levertijd voor ThermoNoord doorslaggevend in de samenwerking met Wolf.
Het kanaalwerk wordt ter plekke ingemeten en via het uitgebreide R-Vent assortiment ingevuld. Inmeten is noodzakelijk om tijdens de uitvoering zo weinig mogelijk wachttijd aan de montage kant te krijgen. Wat aansluit bij een goede planning voor de aflevering van de unit en de benodigde kraan om de unit op het dak te krijgen. Voor het uitblaassysteem is gekozen voor buisroosters wat naadloos aansluit op de industriële look van het pand. De Wolf WTW unit is met een luchtdebiet van 3000m3/h uitgevoerd en door de retouraanzuig van de restwarmte uit de keuken zonder verwarmingsbatterij uitgevoerd. Het rendement komt hierdoor op ruim 95%.
Een vetfilter is aan de retouraanzuig vanuit de keuken toegevoegd om te voorkomen dat afgezogen lucht uit de keuken de WTW unit kan vervuilen. Vaak wordt in een horeca gelegenheden deze voorziening vergeten en zijn de gevolgen tijdens het onderhoud van de warmtewisselaar frustrerend en tijdrovend. Ook zie je al snel het rendement van de unit afnemen.
Dit project is een klassiek voorbeeld van de werkwijze van de klimaatafdeling van Thermo-Noord. Maatwerk voor de klant. Niet de strijd om de grote projecten maar op zoek naar de individuele oplossingen. Een verbinder van verschillende systemen en fabricaten. Geen gebakken lucht maar werkelijkheid.